سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
«حصر» برای موسوی و کروبی مشقّت خاصی ندارد
«علی شکوریراد»، فعال اصلاحطلب و دبیر کل حزب اتحاد ملت، در بخشی از مصاحبه تفصیلی خود با سایت جماران پیرامون حصر گفته است:
«در واقع اینگونه نیست که حصر برای محصورین رنج و مشقتی باشد که آنها را وادار سازد تا به هر قیمتی از آن بیرون بیایند».[1]
*ما قضاوت درباره این اظهارات مهم شکوریراد را به عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم.
متأسفانه کسانی از اصلاحطلبان و تریبونهای این جریان خاص سیاسی، طی 9 سال گذشته بارها و بارها از چیزی به نام «شرایط سخت حصر» صحبت کردند و در این زمینه انواع و اقسام تهمتهای صریح یا تلویحی را به نظام اسلامی نسبت دادند.
جالب آنکه به تازگی نیز تصویری از میرحسین موسوی منتشر شده که اندکی نسبت به 10 سال قبل! پیرتر شده و این مسئله در میان هواداران فتنه سال 88، اینطور پژواک یافته است که لیدر فتنه 88 در رنج و سختی قرار دارد.
این در حالیستکه بنا بر اذعان تمام آگاهان و اخبار مقتن موجود، موسوی و کروبی صرفا شامل محدودیتهای سیاسی و امنیتی هستند و اوضاع زندگی آنها به نسبت زمان پیشاحصر نه تنها تفاوتی نداشته بلکه به لحاظ تفریح و تنعّم، بهتر هم شده است.
بایستی در این نکته نیز اندیشید که چرا ستاد جریان سیاسی خاص و فعالان فتنه سال 88، با اینکه میدانند سزای فتنهگران بسیار بیشتر از حصر یا انزواست؛ اما به جای تشکر از نظام اسلامی، همچنان خود را بعنوان مدعیان نظام معرفی میکنند؟!
***
دشمن گِرای پزشکیان را گرفت!
«مسعود پزشکیان»، فعال اصلاحطلب، وزیر دولت اصلاحات و نایب رئیس مجلس دهم، طی اظهاراتی در مصاحبه با روزنامه آرمان امروز، مطالبی را درباره شرایط کشور مطرح کرده است که در ادامه به بخشی از آنها اشاره میشود:
_ ما باید بپذیریم که مشکلاتی که در شرایط کنونی در جامعه ما وجود دارد بهتازگی به وجود نیامده و نمیتوان در کوتاهمدت برای آنها راهحل صحیح و اصولی پیدا کرد.
_ مشکلات اقتصادی تنها به وزیر اقتصاد ارتباط پیدا نمیکند. ما از ابتدا با آمریکا مشکل داشتهایم و این مشکلات تا به امروز نیز وجود داشته است...در شرایط کنونی ما با یک جنگ اقتصادی تمام عیار مواجه شدهایم که اتفاقا بمبهای بزرگتر و قویتری نیز به سمت ما پرتاب شده است. با این وجود ما هنوز اهمیت این بمبهای اقتصادی را درک نکردیم!
_ هنوز هم برای جنگ اقتصادی آماده نیستیم.
_ اگر ما میتوانستیم نفت خود را بهراحتی صادر کنیم و دولت بودجه کافی در اختیار داشت وضعیت جامعه تا به این اندازه ملتهب نمیشد.
_ دولت بودجه کافی در اختیار ندارد و به همین دلیل نیز نمایندگان مجلس چارهای جز طرح سوال و استیضاح وزرا ندارند.
_ 40 سال است نتواستهایم مشکل مدیریت کشور را حل کنیم.[2]
*پزشکیان در حالی این اظهارات را با پوسته حمایت از دولت بیان کرده است که شخص دولت یعنی رئیسجمهور روحانی، در سخنان هفته گذشته خود در مجلس پیرامون مذمت «سیاهنمایی» صحبت و تأکید کرد که سیاهنمایی زندگی مردم را سیاه میکند.[3]
مسئلهای که بیشتر جلب توجه میکند آنست که حتی شخص رئیسجمهور روحانی که زمانی میگفت «خزانه خالیست» هم به تازگی به منتقد این سخنان سیاهنمایانه تبدیل شده است اما شاهدیم که فردی مثل پزشکیان در صحبتهای خود از این میگوید که «دولت بودجه کافی در اختیار ندارد»!
پزشکیان شاید خبر ندارد که این اظهار نظر او زمانی از سوی سخنگوی وقت دولت یعنی محمدباقر نوبخت نیز به مثابه «گِرا دادن به دشمن» تلقی شده بود.
نوبخت چندی قبل درباره سیاهنمایانی که قصد دارند بگویند دولت بودجه ندارد، گفت:
«من از کسانی که با دولت مخالفتهایی دارند تقاضا میکنم در حال حاضر وحدت را در کشور به نمایش بگذارند و مدام نگویند که منابع مالی ما برای اداره کشور کم است. کسانی که بیرون از مرزها نشستهاند اگر ببینند که ما وضعیت اقتصادی خوبی نداریم و منابع مالی در اختیارمان کافی نیست در اقداماتشان جریتر میشوند. او تصریح کرد: با این حال، چرا عدهای در داخل کشور میخواهند گِرا بدهند که منابع مالی کم داریم؟ ما منابع مالی داریم و با همان هم میتوانیم به توسعه کشور بپردازیم.»[4]
این در حالیستکه روزنامه آرمان امروز که اظهارات پزشکیان را منتشر کرده است؛ پس از صحبتهای فوقالذکر نوبخت در تیتر اول خود به نقل از او نوشته بود: «چرا به دشمنان گِرای خزانه را میدهید؟»!
پس از ذکر این سابقه، پرداختن به محتوای صحبتهای پزشکیان هم ضروریست...
نایب رئیس مجلس گویا نمیداند که ایران اسلامی 40 سال است در شرایط آمادگی کامل برای مقابله با جنگ اقتصادی قرار دارد و برای همین هم بود که تحریمها هرگز نتوانستند اقتصاد ایران را فلج کنند.
ایران اسلامی همچنین به لحاظ کلان، با هیچ مشکل مدیریتی مواجه نیست و همین حقیقت است که نظام جمهوری اسلامی را در امنیت و سیاست و دموکراسی و حتی اقتصاد به جایگاههای رفیع جهان رسانیده است.
کما اینکه حکما آقای پزشکیان نمیدانسته که اقتصاد ایران هماکنون در رده هجدهم جهانی قرار دارد و میرود تا به مقام پانزدهم جهان برسد.[5]
بله! ایران هم مثل هر حکومت دیگری در دنیا با مشکلاتی که به دلیل سیاستهای دولت وقت بروز کرده، مواجه است اما اینکه افرادی تلاش دارند این مشکلات عادی را «بحران» جلوه داده و از فضای عمومی کشور «آفریقا نمایی» کنند، جای سؤالات و تأملات بسیاری را ایجاد میکند.
برخی محافل تحلیلی معتقدند اصلاحطلبان به دنبال ایجاد «فتنه اقتصادی» در کشور هستند و سیاهنماییهای عمدی یا سهوی صورت گرفته از کشور نیز در همین راستا صورت میگیرد.
***
کرباسچی «ماه عسل با روحانی» را انکار کرد
«غلامحسین کرباسچی، فعال اصلاحطلب و دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی، در بخشی از مصاحبه با روزنامه اعتماد پیرامون انتقادات این روزهای حزب کارگزاران از دولت گفته است:
«انتقاد از دولت مربوط به جلسه و بیانیه اخیر حزب نیست. اگر به مصاحبهها و اظهارنظرهای تمامی اعضای حزب کارگزاران اعم از من، سخنگوی محترم حزب و همچنین سایر اعضا دقت کنید، از آغاز دولت ما مشی انتقادی خود را حفظ کردهایم. در سال های اخیر من چند بار صراحتا از وزرا و شخص رییس جمهور انتقاد کرده و گفتهام رییس جمهور خوب صحبت می کنند اما حرف خوب کافی نیست و به این اظهارات باید جامه عمل پوشاند. این اظهارات ربطی به اتفاقات اخیر ندارد که بگوییم چون دولت در شرایط سختی قرار گرفته قصد داریم تنهایش بگذاریم.»[6]
*شاید اگر در روزگاری که تحلیلگران اصولگرا مثل مرحوم حسن شایانفر[7] در دولت یازدهم میگفتند ماه عسل جریان خاص با روحانی یک روز تمام خواهد شد و صدای «عبور از روحانی» به گوش میرسد؛ بیشتر و بصورت علمی به این تحلیلها توجه شده بود؛ امروز آقای کرباسچی نمیتوانست با این صراحت تاریخ را انکار کند.
البته برای فهم ناراستی کرباسچی نیازی به کار زیاد نیست و تنها با یک جستجوی ساده میتوان فهمید که هیچ انتقاد درشتی از سوی هیچ اصلاحطلبی در ایام دولت یازدهم به رئیسجمهور روحانی نشده است و آقایان صرفا مشغول تعریف و تمجید از صدر تا ذیل دولت بودهاند.
جالب آنکه، کرباسچی در حالی مدعیست که حسین مرعشی بعنوان سخنگوی کارگزاران از روز اول مشی انتقادی داشته است که گویا نمیداند مرعشی در ایام دولت یازدهم از این میگفت که «تمام کارهای روحانی قانونیست»![8]
همچنین است که باید اظهاراتی مثل ما «فدائیان روحانی» هستیم و ما تضمین روحانی هستیم[9] را نیز به آقای کرباسچی یادآوری کرد تا بداند که ادعای مشی انتقادی اصلاحطلبان نسبت به روحانی یک «لاف در غریبی» بیشتر نیست و تلاش خواسته یا ناخواسته دارد تا ایامی که به مثابه «بردگی اصلاحطلبان برای روحانی» ثبت و ضبط شده است را انکار کند.
گفته میشود اصلاحطلبان به هیچ وجه منالوجوه قصد پا گذاشتن به دو انتخابات پیش رو در سالهای 98 و 1400 همراه با کارنامه دولت روحانی را ندارند و انتقادات تند و تیز این روزها و حتی تأکید بر استیضاح روحانی از تریبون مجلس نیز صرفا در همین چارچوب صورت میگیرد.
و گرنه دولت روحانی و کارنامه او نسبت به ایام دولت یازدهم هیچ تغییری نداشته است. در واقع روحانی همان روحانیست اما اصلاحطلبان در رخدادی قابل پیشبینی، تغییر کردهاند.
***
1_ https://www.jamaran.ir/fa/tiny/news-1001954
2_ http://www.armandaily.ir/fa/print/main/231464
3_ http://www.president.ir/fa/105840
5_ https://www.isna.ir/news/97052010231/